24-01-17

Oikoumene

Oecumenische gebedsbijeenkomst in Gent

oikoumene2.jpg

Zondag 22 januari werd in Gent een oecumenische gebedsdienst gehouden naar aanleiding van de week van de Christelijke eenheid.
Omwille van het Lutherjaar werd dit jaar gekozen voor de Protestantse Rabotkerk.
De gebedsdienst werd geleid door de voorgangers van de verschillende christelijke gemeenschappen van Gent : de katholieke, de protestantse, de anglikaanse, de adventskerk en de nieuw apostolische kerk.

20170122_180015.jpg

 

20170122_180110.jpg

 

20170122_180113.jpg

 

20170122_180132.jpg

 

08:54 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

15-09-16

Patriarch Bartholomeus

Nieuwe Turkse aanval tegen oecumenisch patriarchaat

Turks weekblad wil dat het oecumenische patriarchaat onder toezicht wordt geplaatst, na beschuldigingen van een naaste medewerker president Erdogan.

 

bartgholomeos.jpg

© Orthobel

De paranoia voor al of niet vermeende vijanden is in Turkije tot in de hoogste regionen van de macht doorgedrongen. Nadat de AKP-gezinde krant Aksam de oecumenische patriarch Bartholomeos I eerder al van betrokkenheid bij de staatsgreep had beschuldigd, haalt nu ook een vertrouweling van president Recep Tayyip Erdogan uit naar de CIA en het oecumenische patriarchaat van Constantinopel. Ibrahim Karagül zegt in het regeringsgezinde weekblad Yeni Safak dat hij er niet aan twijfelt dat de poging tot staatsgreep het werk was van de CIA, van Fethullah Gülen en Phanar (de hoofdzetel van het oecumenische patriarchaat van Constantinopel, redactie).

Erdogans vertrouweling Karagül zegt ervan overtuigd te zijn dat zowel de CIA als Bartholomeos I vooraf van de militaire staatsgreep op de hoogte was. Het oecumenisch patriarchaat verkocht opvallend veel van zijn activa in de dagen net voor de poging tot staatsgreep, stelt Karagül. Het weekblad vraagt daarop dat er zorgvuldig toezicht van politie en justitie komt op Phanar. Karagül wil ook dat de financiering van het patriarchaat wordt doorgelicht.

De Amerikaanse ambassadeur John Bass bracht kort na deze nieuwe insinuaties een bezoek aan Phanar. Hij heeft er enkele uren met de oecumenische patriarch Bartholomeos over de kwestie overlegd. Het patriarchaat heeft volgens enkele media een taskforce opgericht om voortaan prompt te kunnen reageren op nieuwe beschuldigingen en aanvallen.

Bron: Kathpress.at

21:33 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

27-05-16

begrafenis Vader Ignace Peckstadt

 

Uitvaartplechtigheid van Aartspriester Ignace Peckstadt - 

klik op de foto

ignace Peckstadt2.jpg

 

17:45 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

10-05-16

begrafenis Vader Ignace

Verloop begrafenis Vader Ignace Peckstadt

 

De uitvaart dienst zal dus als volgt verlopen.

 

Orthodoxe Kerk

09.00 Goddelijke Liturgie

10.30 einde liturgie en processie naar de Elisabethkerk – Begijnhofkerk (Katholieke kerk einde van de straat)

De Goddelijke Liturgie wordt gecelebreerd naar orthodoxe gewoonte en heeft plaats in de kerk die vader Ignace oprichtte.

 

Elisabethkerk

11.00 Dienst der Overledenen

12.30 vertrek naar het kerkhof van Langerbrugge en ter aarde bestelling

13.30 – 14.00 voorzien einde

De Dienst der Overledenen heeft plaats in deze grote katholieke kerk voor de vele vele mensen – ook van buiten de orthodoxie – die zullen aanwezig zijn.

 

 

In Christus,

Matoushka Mita, Vader Dominique en M. Martine, Vader Paolo en M. Anne

 

11:47 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

08-05-16

vader Ignace Peckstadt

Overlijden van Aartspriester Ignace Peckstadt 

op 7 mei 2016

 

ignace peckstadt.jpg

 

Ignace Peckstadt (Evergem, 4 november 1926) is ere-advocaat en priester van de Orthodoxe Kerk in België (Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel).

Levensloop

Ignace Peckstadt, afkomstig uit Langerbrugge bij Gent, is de oudste van de vijf kinderen van André Peckstadt en Irma Mistiaen. Hij liep school in het Sint-Barbaracollege in Gent en studeerde Rechten aan de Universiteit van Gent. Hij was actief in de scoutsbeweging en richtte groepen op in Langerbrugge en Eeklo. Gerdurende een aantal jaren was hij districtscommissaris voor het District Gent-Noord (VVKSM).

Hij was advocaat aan de Balie van Gent (1950-1998), lid van de Raad van de Orde, docent aan hogescholen voor het graduaat verpleegkunde in Gent en Eeklo en plaatsvervangend vrederechter in Kaprijke en Eeklo.

In 1953 trouwde hij Marie-Thérèse Janssens uit Dendermonde; ze hebben vier kinderen (Bernadette, Martine, Yves en Bernard).

Reeds op jonge leeftijd kwam hij in contact met de Orthodoxe Kerk en haar spiritualiteit. Dit bracht hem er toe de contacten te vermenigvuldigen in het kader van het genootschap "Apostolos Andreas - Contacten met de Orthodoxie". Zo liet hij na het Tweede Vaticaans Concilie heel wat prominenten uit de Orthodoxe Kerk naar Gent komen, om er te spreken over aspecten van de Orthodoxe Kerk.

Priester

Nadat hij was toegetreden tot de Orthodoxe Kerk, richtte hij in 1972 in Gent een orthodoxe parochie op.

Op 2 juni 1974 werd hij door Aartsbisschop Georges Tarasoff (Aartsbisschop van Syracuse en aan het hoofd van de Russische parochies van West-Europa onder het Oecumenische Patriarchaat van Constantinopel) tot diaken gewijd en op 5 oktober 1975 tot priester. Beide wijdingen vonden plaats in de Orthodoxe kathedraal van de heilige Alexander Nevsky in Parijs.

In 1976 werd hij benoemd tot rector van de Orthodoxe Parochie van de heilige Apostel Andreas in Gent. Kort nadien werd hij benoemd tot 'aartspriester'.

Ignace Peckstadt maakte ook talrijke reizen in traditioneel orthodoxe landen, waar hij permanente contacten tot stand bracht met orthodoxe geestelijken.

Zijn zoon Yves  werd in 2003 door de Patriarch van Constantinopel benoemd tot hulpbisschop van de toenmalige Metropoliet Panteleimon.  Bij diens afscheid in  2013 werd hij onder de naam Athenagoras van België Metropoliet Aartsbisschop van de orthodoxe kerk in België, en zijn zoon Bernard en schoonzoon Dominique Verbeke, zijn eveneens priester van de orthodoxe kerk (Brugge en Gent)

Publicaties

  • De sterkte van Gods aanwezigheid. Wijsheid uit de orthodoxe spiritualiteit" (2001), Uitg. Averbode, 215p.
  • Een open venster op de Orthodoxe Kerk" (2005), Uitg. Averbode, 285p.

 

Begrafenis op zaterdag 14 mei om 11 uur in de St.Elisabethkerk, Sophie van Akenstraat te Gent

Vooraf wordt in de orthodoxe kerk, Sophie van Akenstraat een goddelijke liturgie gecelebreerd

 

Christus Verrezen uit de doden,

door Zijn dood overwon Hij de dood

en schenkt terug het leven aan hen in het graf

 

Eeuwige gedachtenis

15:54 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

01-10-14

metropoliet athenagoras

athenagoras.jpg

08:38 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

12-09-14

chaldees-katholieke aartsbisschop van Mosoel

Onderwerp: chaldees-katholieke aartsbisschop van Mosoel

 

Boodschap van bisschop Mgr Amel Nona (nu in ballingschap in Erbil) :

 

Ons lijden is de voorbode van wat jullie, europese en westerse christenen te wachten staat in de nabije toekomst.

Ik verloor mijn diocees aan islamitische radicalen die ons deden kiezen tussen bekering of dood. Probeer ons aub te verstaan,  klinkt het haast smekend.

Jullie liberale en democratische beginselen zijn hier niets waard. Jullie moeten eens opnieuw onder ogen zien wat er in het midden-oosten van ons is geworden, omdat jullie in jullie landen een steeds groter aantal moslims hebben verwelkomd. Ook jullie zijn in gevaar. Jullie moeten zware en moedige beslissingen nemen, zelfs als die botsen met jullie principes. Jullie denken dat alle mensen gelijk zijn, maar dat is niet waar : de islam zegt nièt dat alle mensen gelijk zijn. Jullie waarden zijn niet hun waarden. Als jullie dat niet gauw genoeg gaan inzien worden jullie de slachtoffers van de vijand die jullie zelf verwelkomd hebben in jullie huis...

 

bron : Rorate Caeli

10:12 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

11-09-14

PATRIARCH FILARET: 'POETIN LIJKT BEZETEN DOOR SATAN'

PATRIARCH FILARET: 'POETIN LIJKT BEZETEN DOOR SATAN'

BRUSSEL (KerkNet/La Vie/RISU) - De Oekraïens-orthodoxe patriarch Filaret beschuldigt de Russische president Poetin ervan dat hij door Satan bezeten is en een bloedbad aanmoedigt in het oosten van Oekraïne. Volgens de patriarch is het intussen voor iedereen duidelijk dat Poetin een leugenaar is, omdat hij over een intern conflict blijft spreken terwijl hij huurlingen naar Oekraïne stuurt en blijft ontkennen dat hij betrokken is bij het conflict. "De Oekraïense bevolking heeft Vladimir Poetin en zijn medestanders al meermaals opgeroepen om opnieuw redelijk te worden, niet langer dood en vernieling te zaaien en berouw te hebben. Maar het lijkt alsof hij doof is, omdat hij zoals Judas Iskariot door de duivel bezeten lijkt." Toch heeft hij ook bemoedigende woorden voor de president, "omdat het nog niet te laat is om berouw te hebben". De brief werd in het Engels en het Russisch gepubliceerd op de website van het patriarchaat van Kiev.
Patriarch Filaret stuurde vorige week eveneens een brief naar de oecumenische patriarch Bartholomeüs, in antwoord op de brief van het patriarchaat van Moskou aan het oecumenische patriarchaat. Daarin verwerpt hij de beschuldigingen van Moskou en geeft hij ook een overzicht van enkele recente gebeurtenissen in Oost-Oekraïne. Waarnemers achten het weinig waarschijnlijk dat het oecumenische patriarchaat zich zal uitspreken over het conflict in Oost-Oekraïne, omdat dit de toch al kwetsbare oecumenische relaties met de andere orthodoxe Kerken ernstig kan verstoren.

(Kerknet)

NB. Patriarch Filaret van het patriarchaat van Kiev, is een niet canonisch erkende tak van de orthodoxie. Desnietemin is het de tweede grootste Orthodoxe Kerk van Ukraine, bijna even groot als het patriarchaat van Moscou.

Indien je meer wenst te weten hierover : http://nl.wikipedia.org/wiki/Oekra%C3%AFens-orthodoxe_Ker...

09:13 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

20-08-14

patriarch Kirill

 

Kyrill: 'Oekraïense katholieken willen orthodoxie uitroeien' door  KN/CWN

 

Het hoofd van de Russisch-orthodoxe Kerk heeft de Oekraïens-katholieke Kerk ervan beschuldigd de orthodoxe Kerk in het land te willen vernietigen.

Dat schrijft patriarch Kyrill in een brief aan de oecumenisch patriarch van Constantinopel, Bartholomaios I, meldt het onafhankelijke Russische persbureau Interfax.

'Haat gepredikt'

"Al sinds het afgelopen najaar, toen de huidige politieke crisis in Oekraïne net begon, hebben vertegenwoordigers van de Oekraïens-katholieke Kerk en de schismatieke gemeenschappen, die op het Maidanplein in Kiev verschenen, openlijk haat gepredikt tegen de orthodoxe Kerk, gedreigd orthodoxe heiligdommen te bezetten en de orthodoxie op Oekraïens grondgebied uit te roeien", schrijft Kyrill.

De patriarch van Moskou gaat zover te beweren dat de "uniaten en andere scheurmakers" gewapenderhand de "geestelijken van de canonieke Oekraïens-orthodoxe Kerk in het oosten van het land hebben aangevallen."

'Kwalijk' De Oekraïense Grieks-katholieke Kerk heeft in een officiële verklaring de "ondraaglijke" beschuldigingen van Kyrill scherp van de hand gewezen als een "kwalijke poging" het "legitieme streven van het Oekraïense volk naar vrede en onafhankelijkheid" als religieus conflict af te schilderen. Dat brengt "nieuwe spanningen en verdriet' teweeg in de Oekraïense samenleving, aldus de verklaring. "Oekraïne heeft nu van zijn geestelijken geen geweldsprovocatie nodig, maar het bouwen aan vrede."

 

10:11 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

21-07-14

rouwbericht van Patriarch Bartholomeus aan Koning Willem Alexander

 

 

Patriarchal Letter to His Majesty Willem-Alexander on the Recent Malaysia Airlines Tragedy

 

Your Majesty,

 

It is with great pain and sorrow that we have learned of the tragic crash of the Malaysian airliner in Ukraine, and the tragic loss of so many lives, citizens mostly from your country, men and women, young and old. On behalf of the Ecumenical Patriarchate, we wish to convey our deepest condolences to Your Majesty and through You, to the leaders and people of the Netherlands, most especially to the families of the victims.

 

We hope and pray that the facts and causes of this disaster will be established as quickly as possible, and we raise our hearts and hands to God in the highest, fervently praying to Him to send upon each and every afflicted soul His infinite mercy, comforting the mourners for the loss of their relatives. May God accept the repentance of humankind and not allow any similar tragedy from happening anywhere in the world.

 

At the Ecumenical Patriarchate, the eighteenth of July, 2014

Prayerfully yours,

+ BARTHOLOMEW
Archbishop of Constantinople-New Rome
and Ecumenical Patriarch

 

11:59 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende