20-12-09

Vasten biedt antwoord op klimaatcrisis

Orthodoxe theoloog Anestis Keselopoulos:

Vasten biedt antwoord op klimaatcrisis

 THESSALONIKI (RKnieuws.net) - De orthodoxe theoloog Anestis Keselopoulos zoekt de uitweg uit de ecologische crisis niet alleen in technologie en wetenschap, maar wijst op het belang van spiritualiteit. Vasten, soberheid en een eucharistisch leven wijzen de weg naar een correct gebruik van de schepping.Kesolopoulos is hoogleraar ethiek, pastoraaltheologie en orthodoxe spiritualiteit aan de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki.

"De ecologische crisis is niet louter wetenschappelijk of technologisch, maar voor alles spiritueel", vindt hij. "Theologen moeten dan ook de spirituele dimensie van de ecologische crisis benadrukken".

Encycliek

Al vroeg was de orthodoxe Kerk begaan met het milieu. In maart 1992 kondigden de leiders van de orthodoxe Kerken in Constantinopel een encycliek af die inging op de gevaren die het voortbestaan van de natuur bedreigen.

"De hoofdoorzaak van de onherstelbare schade aan het milieu ligt in het onredelijk gebruik van de schepping door de mens die het materialistische geluk najaagt. Theologisch houdt dat verband met de oerzonde en het verlangen van de mens om god te zijn zonder God. De mens negeert Gods wil en gaat daardoor niet correct om met de schepping", vindt Kesolopoulos.

Het vasten staat volgens de orthodoxe theoloog in verband met het correcte gebruik van de schepping. "Vasten is niet een uitwendige conventionele daad, maar de vrijwillige ontbering van voedsel. Dat maakt de mens bewuster van zijn afhankelijkheid van de buitenwereld en dat bewustzijn is van beslissend belang voor de ethiek. Door te vasten aanvaardt de mens gehoorzaam Gods bevelen".

Waarlijk vasten is nooit minachting of onverschilligheid voor de fysieke wereld. Integendeel, het is erkennen dat je als mens geen meester bent over de schepping. "Je verslindt en vernielt de natuur niet voor eigen genot. Ascetisch leven maakt de mens net medelevend en meevoelend tegenover de schepping", aldus Kesolopoulos.

Dankbaarheid

"We moeten onze relatie tot de natuur veranderen van een plunderende bloeddorst naar een toestand van dankbaarheid, dat het kenmerkende teken is van de eucharistie. Die verandering gaat gepaard met berouw over de verkeerde weg die we uitgingen en het herontdekken van een zuivere relatie met God en de natuur. Een eucharistische spiritualeit bevordert die bekering in de mens", besluit de orthodoxe theoloog  

 Bron : Tertio

15:32 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.