03-06-10

Bartholomeüs I wil gezamelijk concilie in 2011

Bartholomeus I wil gezamenlijk orthodox Concilie in 2011

Foto: AP

De oecumenische patriarch van Constantinopel, Bartholomeus I, wil al in het volgend jaar een gemeenschappelijke Concilie van de orthodoxe Kerken bijeenroepen. Het erehoofd van de wereldorthodoxie zei maandag op de Russische tv-zender Vesti 24 dat hij met de Moskouse patriarch Cyril I is overeengekomen om de voorbereidingen te versnellen voor een dergelijke bisschoppelijke bijeenkomst van alle 14 erkende orthodoxe Kerken. "Tegen het einde van dit jaar of begin volgend jaar ronden wij onze voorbesprekingen af", aldus Bartholomeus I.
 
Het Concilie is van zeer groot belang voor de hele orthodoxe wereld, zei de oecumenische Patriarch. Thema's zijn onder andere kwesties over de autocefalie (zelfstandigheid) en autonomie van de orthodoxe Kerken. Bartholomeus I  sloot maandag in Sint-Petersburg een tiendaags bezoek aan Rusland af. Naar inschatting van commentatoren droeg  de reis bij aan een verdere verbetering van de betrekkingen tussen de patriarchaten van Moskou en Constantinopel.
 
Tot op heden gold 2012 of 2013 als waarschijnlijke datum voor een gezamenlijk orthodox Concilie. De plannen daarvoor ontstonden al in de jaren '60, maar waren begin jaren '90 door een geschil tussen de patriarchaten van Moskou en Constantinopel opgeschort. Deze ging over de kwestie van de wettelijke soevereiniteit over de orthodoxe Kerken in Estland en Oekraïne. Pas in de zomer van 2009 werden de panorthodoxe conferenties ter voorbereiding van het Concilie weer hervat.

Bron : Kath.nieuwsblad

10:51 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.