27-04-11

Groene patriarch roept op tot ecologische verantwoordelijkheid

GROENE PATRIARCH ROEPT OP TOT ECOLOGISCHE VERANTWOORDELIJKHEID

 

Patriarch Bartholomeus Bron: Cathobel

BRUSSEL (KerkNet/SIR/LaCroix) – De oecumenische patriarch Bartholomeus pleitte tijdens een bezoek aan Frankrijk voor meer respect voor de natuur en een ecologische bekering. De ‘groene’ patriarch klaagde de minachting voor de planeet aan door een irrationeel verbruik van de bodemrijkdommen en een ongecontroleerde energieconsumptie.

Verwijzend naar de ecologische ramp met de kerncentrales in Fukushima (Japan) bekritiseerde hij de manier waarop de mens met de natuur omgaat. “Zo’n gedrag is een zonde ten aanzien van onze Schepper en de mens zelf. De armsten betalen de hoogste prijs voor de verstoring van de ecologie, waarvoor anderen verantwoordelijk zijn. Zonder een bekering van het hart heeft geen enkele maatregel effect, omdat enkel de symptomen en niet de oorzaken worden bestreden.”

Tijdens een ontmoeting met meer dan vijftig politieke, economische en sociaal-culturele prominenten vestigde de orthodoxe kerkleider er later nog de aandacht op dat wij dankzij de vernietiging van de natuur weliswaar in onze materiële behoeften kunnen voorzien, maar tegelijk brengen wij het welzijn en zelfs de toekomst van de volgende generaties in gevaar. Ons tekort aan ecologische gevoeligheid lijdt tot een gebrek aan grondstoffen, grote migratiegolven en mogelijkerwijs gewelddadige conflicten en geopolitieke crisissen. “De verstoring van het milieu moet ons aansporen tot een bezinning over de principes en de waarden die de wereld moeten regeren.”

(Kerknet)

09:38 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.