07-12-12

In memoriam : Patriarch Ignatios van Antiochië

 

 

IN MEMORIAM
PATRIARCH IGNATIOS VAN ANTIOCHIË

(geboren Hazim)

 

Ignace_IV.jpg

Patriarch Ignatios van Antiochië

 

Beiroet -Deze ochtend - 5 december 2012 - in het Sint-Jorisziekenhuis te à Beiroet, Patriarch Ignatios van Antiochië, primaat van het Orthodox Patriarchaat van Antiochië, overleden op de leeftijd van 92 jaar. Hij was sinds gisteren in het ziekenhuis opgenomen ten gevolge van een hersenbloeding. Hij bevond zich sindsdien in een comateuse toestand.

De betreurde patriarch werd op 1 april 1920 als Habib Hazim in een Arabische christelijke familie geboren in Mhardeh, nabij de Syrische stad Hama. Hij studeerde literatuurwetenschappen in Beiroet en theologie aan het Orthodox Instituut Sint-Sergius te Parijs. In 1961 werd hij bisschop en later metropoliet van de Syrische stad Lattaquie. In 1988 richtte hij een universiteit op aan het Balamandklooster in het noorden van Libanon. Hij was er jarenlang docent en decaan. De universiteit telt 4.900 studenten en heeft ook een priesteropleiding en een centrum voor islamitisch-christelijke studies.

Door zijn verkiezing tot orthodox patriarch van Antiochië, in juli 1979, werd hij meteen ook één van de belangrijkste christelijke kerkleiders van het Midden-Oosten. Zijn Kerk telt enkele miljoenen gelovigen, die grotendeels in Libanon en Syrië wonen. In Syrië vormen de orthodoxe christenen de grootste christelijke gemeenschap. De patriarch stond bekend om zijn inspanningen voor de versterking van de theologische dialoog tussen de Rooms-katholieke en de orthodoxe Kerk. Hij was een felle voorvechter van een gemeenschappelijke paasdatum voor de christelijke Kerken van Oost en West. De voorbije maanden kwam hij ook in het nieuws met zijn herhaaldelijke oproepen tot de Syrische christenen om het land niet te verlaten en zijn aansporingen tot dialoog en verzoening in Syrië.

De Orthodoxe Kerk van Antiochië is de derde in de reeks van 14 autokefale Orthodoxe Kerken.

De begrafenis zal gevierd worden op 9 december in de Sint-Nikolaaskerk in Beiroet (Libanon), terwijl de betreurde patriarch begraven zal worden te Damascus (Syrië).

 

Patriarch IGNATIUS IV of Antioch

Patriarch IGNATIUS IV Has Reposed

December 5, 2012

 

I’m grieved to have learned that our Patriarch, IGNATIUS IV of Antioch, has reposed in the Lord, after suffering a stroke yesterday in Damascus.

His Beatitude was the Greek Orthodox Patriarch of Antioch and all the East, and was the Spiritual Father to Orthodox Christians around the world that had their origins with the see of Antioch (including our own Archdiocese here in North America).

LBC International reported:

On Tuesday, St. George Hospital in Achrafieh announced the Patriarch was admitted into the intensive care unit after suffering a brain stroke, stressing that he was in stable condition.

Hazim was initially hospitalized on November 5 for what the hospital’s administration had said were routine medical checks.

Patriarch Ignatius IV Hazim was pronounced dead on 5 December 2012. He was 91 years old.

Causes leading to the deterioration in his health remain unknown.

In this context, PM Najib Mikati ordered the cabinet’s general secretariat to pronounce Patriarch Hazim’s funeral as a national day of mourning.

Patriarch IGNATIUS was consecrated a the head of the Church of Antioch in 1979 and has served in that position ever since (headquartered in Damascus, Syria). He was the 170th leader of the see of Antioch in succession from the apostle Peter.

With Christians in Syria already facing persecution and suffering at the hands of the so-called “Syrian rebels,” this is the last news our brothers and sisters in that region needed to hear. Please continue to pray for the Church in Syria, as well as for the Church of Antioch as a whole, while we seek the Lord’s wisdom in replacing our earthly Shepherd.

May his memory be eternal.

11:42 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.