04-03-14

vredesoproep van patriarch van Moscou

Vredesoproep van patriarch van Moskou

Hilversum (van onze redactie) 2 maart 2014 – De Russisch-orthodoxe patriarch Kyrill I van Moskou heeft opgeroepen tot vrede in Oekraïne. Er moet alles aan worden gedaan om te vermijden dat er in Oekraïne meer onschuldige mensen worden gedood, aldus de patriarch vandaag in een brief aan het Oekraïens-orthodoxe genootschap dat ressorteert onder het patriarchaat van Moskou.

Geen kritiek op Poetin Volgens Kyrill is het de schuld van “politieke twisten” in de hoofdstad Kiev dat de eenheid van Oekraïense republiek nu wordt bedreigd. De patriarch valt de Russische president Vladimir Poetin niet af en gaat niet in op de militaire interventie van de Russen op de Krim.

Metropoliet Onufri De patriarch reageert met zijn brief op een oproep van de leiding van het met Moskou verbonden Oekraïens-orthodoxe kerkgenootschap. Hoofd daarvan is metropoliet Onufri. Die had er bij Kyrill op aangedrongen om de Russische regering op te roepen “de territoriale integriteit van de Oekraïense staat” te respecteren en alles in het werk te stellen om bloedvergieten in Oekraïne te voorkomen. Onufri vreest voor de “catastrofale gevolgen” voor een Russische invasie van Oekraïne.

‘Vredesmissie’ De Russisch-orthodoxe aartspriester Vsevolod Tsjaplin, referent van het Moskouse patriarchaat voor maatschappelijke kwesties, zei gisteravond de militaire interventie op de Krim te rechtvaardigen. Hij zei dat er sprake is van een vredesmissie die als doel heeft de Russische inwoners van de Krim te beschermen.

Twee kerken In Oekraïne bestaan twee orthodoxe genootschappen: de Oekraïens-Orthodoxe Kerk van het Patriarchaat Kiev en de Oekraïens-Orthodoxe Kerk van het Patriarchaat Moskou. Het land kent ook een met de paus van Rome verbonden Grieks-Katholieke Kerk. Vanochtend lieten Oekraïense kerkleiders, onder wie patriarch Filaret, de Grieks-katholieke grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek en opperrabbijn Jakob Bleich, een verklaring uitgaan waarin zij de Russische regering opriepen de troepen onmiddellijk terug te trekken. Ook beschuldigden zij het Kremlin ervan valse propaganda te verspreiden waarin de machtswisseling in Oekraïne een fascistische putsch wordt genoemd.    

VN-vredesmacht Westerse wereldleiders uitten dit weekeinde dreigende taal tegen Poetin. Ze riepen hem op de provocerende militaire activiteiten in Oekraïne onmiddellijk te stoppen. De VS eisten dat er een VN-vredesmacht naar Oekraïne wordt gestuurd en dreigden met zware sancties tegen Rusland. Verschillende landen staakten de voorbereidingen voor de top van de G8 in Sotsji.

Marine De Russische Federatieraad (senaat) gaf Poetin gisteren toestemming voor een militaire interventie in Oekraïne. Het Kremlin liet weten dat Poetin nog niet heeft besloten over militair ingrijpen. Zijn besluit zal afhangen van de verdere ontwikkeling op de Krim. Het schiereiland is sinds gisteren feitelijk afgescheiden van Oekraïne. Er zouden al 15.000 Russische militairen zijn. De Oekraïense marine op de Krim is uitgeweken naar zee.

NAVO Westerse landen voerden ondertussen koortsachtig diplomatiek overleg. NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen heeft Rusland opgeroepen de militaire dreigingen op de Krim onmiddellijk te stoppen. De Amerikaanse president Barack Obama liet weten dat een Russische invasie Moskou duur te staan zou komen. Canada is voorlopig het enige land dat zijn ambassadeur terughaalt uit Moskou.

Bron : RKK

 

11:32 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.